English | Svenska | Türkçe | Deutsch | 日本語

Skärsläckare levererad till Surte Brandstation

För ett par månader sedan levererades ett nytt räddningsfordon till Ale - Surte brandstation. Detta uppmärksammades i den lokala tidningen Alekuriren som gjorde en artikel om händelsen.

Nedan kan du läsa hela artikeln eller så kan du klicka dig vidare till Alekuriren och för att läsa den elektroniska artikeln

 

Nytt räddningsfordon till Surte brandstation

Det nya räddningsfordonet har levererats till Ale, men ännu inte tagits i bruk. Det sker först till sommaren.

– Alla förare kommer att genomgå 40 timmars utbildning. Utbildningen omfattar själva fordonet, men också skärsläckaren, pump och alla verktyg, förklarar Joakim Hermansson.

På brandstationen i Surte gläds man över sitt tillskott i fordonsparken. Nuvarande förstabil är från 1986 varför bytet är efterlängtat.

– Det har hänt en hel del sedan 1986 och tekniken har gått framåt. Man brukar säga att en släck- och räddningsbil har en livslängd på 15 år, så det råder ingen tvekan om att det var dags för ett skifte nu, säger brandförman Lasse Andersson.

Skärsläckare finns i Lödöse, men räddningstjänsten Kungälv/Ale har fram till nu fått klara sig utan den effektiva släckmetoden.

– Med en skärsläckare kan man göra hål i nästan allt slags material; betong, sten, takkonstruktioner och så vidare, förklarar Lasse Andersson.

Skärsläckaren fungerar som en kraftig högtryckstvätt med en vass stråle. Den vattendimma som skapas är effektiv ur släcksynpunkt.

– Vi ges möjlighet att bekämpa en brand utifrån på ett helt annat sätt än tidigare. Säkerhetsmässigt är det en jättevinst. Vi kommer också åt slutna utrymmen, som exempelvis kryputrymmen under hus, vindsvåningar och gamla tjocka bjälklag. Vi kan arbeta med skärsläckaren istället för att bryta upp golv, säger Joakim Hermansson.

Utöver en ny förstabil har det också investerats i en ny servicebil till Surte brandstation. Föregångaren skall användas som inryckningsfordon.

– Det stämmer. I samband med vägbygget är det ibland svårt för personalen att ta sig till stationen vid larm. Den här lösningen underlättar situationen avsevärt, säger Lasse Andersson.

Hur är behovet av deltidsbrandmän i Ale just nu?

– I Surte genomgår två personer introduktionsutbildning och de lär vara i tjänst inom den närmaste framtiden. I Nol har vi en nyanställning. Rekryteringsbehovet är inte akut för tillfället, men de som är intresserade av att börja jobba hos oss är alltid välkomna att höra av sig, avslutar Joakim Hermansson.

Läs mer om

Safer Fire Fighting

Läs mer om

Saving Environment