English | Svenska | Türkçe | Deutsch | 日本語

Villabrand, Andersfält


Räddningstjänst Halmstad
Station
Larmorsak Stort larm, brand i villa.
Typ av objekt 1,5 plans villa.
Effekt Mycket bra effekt.
Läge vid framkomst Det har börjat brinna i vardagsrummet vid tv:n. Familjen var hemma så de har utrymt huset och stängt ytterdörren. En ljusgrå rökpelare pumpar ut från husets takfot och ventiler när vi närmar oss.
Taktisk inriktning
Metodval

Bil 1010 och 1160 anländer först och 1160 beordras att dra fram och starta pump till coldcut™ cobran. Styrkeledare och rökdykarledare utvärderar läget med värmekamera och visuellt. De bedömer branden som långt gången med hög värme och rök i hela huset. Tjära har börjat rinna på insidan av rutorna i vardagsrummet, de har inte gått ännu men är på väg att ge vika. Värmekameran visar inga tecken på nämnbara värmeförändringar. Styrkeledaren beordrar rökdykarledaren att ansvara för skärsläckarinsatsen, i syfte att snabbt begränsa brandens förlopp tillsammans med rökdykare.

Rökdykare påbörjar skärsläckning i ytterdörr och hall och kör ca 1,5 min. Inga tydliga effekttecken syns än men rökdykarledare utvärderar läget löpande och ger feedback samt stöttning. Samtidigt pågår slangläggning för rökdykning med hjälp av övrig personal. Rökdykarledare flyttar nu skärsläckningen till ett nytt ställe, ett fönster på gaveln direkt in i brandrummet. Efter ca 1,5 min uppnås ett mycket bra effektgenomslag med vattenånga som trycker ut genom friskluftsventil.

Övrig personal börjar med övertrycksventilation. Rökdykarledaren avbryter skärsläckning efter en tids tydliga effekttecken. Cobran läggs ner och rökdykarna påbörjar nu rökdykarinsats med PPV direkt i ryggen via entrédörr. Röken står och stampar ett tag tills rökdykare har kontrollerat temperatur och känsla. Därefter klipps rutorna utifrån runt om huset med rökdykare kvar inne och fläkt igång, för att kontrollera eventuell uppblossning av brand.

Röken lättar mycket snabbt från huset och rökdykarledare meddelar efter några minuter att rökdykningen avbryts men fortsätter arbetet inne i huset. Rökdykare letar efter brand att släcka men hittar inte ens något att eftersläcka.

Analys av insatsen

Ge skärsläckningen tid, det känns länge.

Variera vinkel och angrepp med skärsläckaren, det ger ännu bättre effekt.

Ta rutorna utifrån tidigt för en rökfri eftersöksmiljö. Lita på att coldcut™ cobran har brutit brandförloppet.

Kör abrasiv hela tiden om man är osäker på vad som står innanför genomgångshålet.

Ge rökdykarledare ansvar att styra cobrainsatsen med, då får han en mycket bra helhet för fortsatt ev rökdykning.

  

Villabrand i Andersfält, bild 1

Villabrand Andersfält, bild 2

Villabrand i Andersfält

Läs mer om

Safer Fire Fighting

Läs mer om

Saving Environment